Nutritional transition in brazil from 2000 to 2016, with an emphasis on malnutrition and obesity
DOI:
https://doi.org/10.21728/asklepion.2021v1n2.p113-132Keywords:
Nutritional transition, Obesity, Malnutrition, Mortality, HospitalizationAbstract
The nutritional transition in Brazil traced a unique path, which reflected in the form of illness and deaths, mainly in morbidities such as malnutrition and obesity. Thus, this study described a temporal analysis of hospitalization and mortality from malnutrition and obesity in Brazil from 2000 to 2016, in order to investigate national behavior and trends. This is an exploratory quantitative descriptive epidemiological study whose objective was to describe the distribution of cases of deaths and hospital admissions due to malnutrition and obesity in Brazil. To better understand these data, age stratification was carried out to understand the epidemiological behavior within different age groups. In general, malnutrition in Brazil has shown a declining trend over the years, while obesity follows a tendency to increase its incidence over the next few years, in line with the Brazilian nutritional pattern. Both malnutrition and obesity, in Brazil, showed peculiar behaviors at their extremes - age groups under one year old and those over sixty years old, as they are groups that have a vulnerability in relation to the nutritional conditions addressed.
Downloads
References
ANTUNES, André. A volta da fome. Escola Politécnica de Saúde Joaquim Venâncio. Rio de Janeiro. Disponível em: https://www.epsjv.fiocruz.br/noticias/reportagem/a-volta-da-fome. 25 set 2020. Acesso em: 30 ago. 2021.
ARAUJO, José Duarte de. Polarização epidemiológica no Brasil. Epidemiol. Serv. Saúde, Brasília, v. 21, n. 4, p. 533-538, dez. 2012. DOI: http://dx.doi.org/10.5123/S1679-49742012000400002. Disponível em: http://scielo.iec.gov.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S167949742012000400002&lng=pt&nrm=iso. acesso em 23 agosto 2019.
AZEVEDO, Alexander Luiz Gomes de. PUJOL, Ana Paula. Inflamação crônica e desordens estéticas. In: PUJOL, Ana Paula. Nutrição aplicada à estética. 1. Ed. Rio de Janeiro: Editora Rubio, 2011. p. 21-34.
BRASIL. Informações de Saúde (TABNET). Ministério da Saúde. Brasília. Disponível em: <http://www2.datasus.gov.br/DATASUS/index.php?area=02>. Acesso em 04 abr. 2020a.
BRASIL. Origem dos dados. Ministério da Saúde. Brasília. Disponível em: <http://tabnet.datasus.gov.br/cgi/sih/midescr.htm>. Acesso em: 05 fev. 2020b.
CAVALCANTI, Cintia. Transição nutricional: da desnutrição à obesidade. Com Ciência, Campinas, n.145, p.0-0, fev. 2013. Disponível em <http://comciencia.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-76542013000100002&lng=pt&nrm=iso>. acessos em: 02 mai. 2020.
DIAS, Maria Júlia Lima Eugenio et al. COVID-19 e nutrição. ULAKES J. Med, São Paulo, v. 1. n. 1. p. 106-117, jul. 2020. Disponível em: < http://revistas.unilago.edu.br/index.php/ulakes/article/view/261>. Acesso em: 26 ago. 2020.
ESCODA, Maria Do Socorro Quirino. Para a crítica da transição nutricional. Ciência e Saúde Coletiva, Natal, v. 7, n. 2, p. 219-226, jan. 2002. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-81232002000200002, Disponível em: https://www.scielo.br/j/csc/a/RMrXhc7PTLFHs69HVLXPpgh/abstract/?lang=pt. Acesso em: 18 agosto 2019.
FERNANDES, Amanda D. F. et al. A 10-Year Trend Analysis of Heart Failure in the Less Developed Brazil. Arq. Bras. Cardiol., São Paulo, v. 114, n. 2, p. 222-231, Feb. 2020. DOI: https://doi.org/10.36660/abc.20180321. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0066782X2020000200222&lng=en&nrm=iso. Acesso em 05 mai. 2020.
FIDELIX, M.S., SANTANA, A. F. F., GOMES, J. R. Prevalência de desnutrição hospitalar em idosos. Revista da Associação Brasileira de Nutrição, São Paulo, SP, Ano 5, n. 1, p. 60-68. jan-jun. 2013. ISSN: 2177-7527 versão online. Disponível em: < https://www.rasbran.com.br/rasbran/article/view/8>. Acesso em: 12 mai. 2020.
FORMIGA, Maria Célia de Carvalho et al. Mortalidade por diabetes e obesidade na população idosa das regiões brasileiras: um olhar demográfico e epidemiológico. In: CONGRESO DE LA ASOCIACIÓN LATINOOAMERICANA DE POBLACIÓN, 7., 2016, Foz do Iguaçu. Anais [...] Foz do Iguaçu: ALAP, 2016.
FORMIGA, Maria Célia de Carvalho et al. Um recorte da transição nutricional no Brasil: trajetória da mortalidade por Doenças Endócrinas Nutricionais e Metabólicas (DENM), no contexto das desigualdades sociais. In: CONGRESO EM LA ASOCIACIÓN LATINOAMERICANA DE POBLACIÓN, 6., 2014, Lima. Anais [...] Lima: ALAP, 2014.
GUIMARÃES, Cátia. Um país de barriga vazia. Revista Poli: saúde, educação e trabalho. Ano XIII, n° 78, jul/ago. 2021. (pp. 6-11) Disponível em: https://www.epsjv.fiocruz.br/sites/default/files/poli_78_web_0.pdf Acesso em 09 set 2021.
LATORRE, Maria do Rosário Dias de Oliveira; CARDOSO, Maria Regina Alves. Análise de séries temporais em epidemiologia: uma introdução sobre os aspectos metodológicos. Rev. bras. epidemiol., São Paulo, v. 4, n. 3, p. 145-152, Nov. 2001. DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-790X2001000300002 Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-790X2001000300002&lng=en&nrm=iso>. Acesso em: 29 abr. 2020.
MACEDO, Anielly Florence de. Prevalência de desnutrição entre pacientes críticos idosos e não idosos. 2018. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Nutrição) – Universidade Federal de Mato Grosso, Cuiabá, 2018.
MEDRONHO, R. A. Estudos Ecológicos. In: MEDRONHO, R. A. et al. Epidemiologia. 2. Ed. São Paulo: Atheneu, 2009. p. 265-274.
OLIVEIRA, Ronaldo Coimbra de. A transição nutricional no contexto da transição demográfica e epidemiológica. Rev. Min. Saúde púb., v. 3, n. 5. p. 16-23. Jul/dez. 2004. Disponível em: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/sus-28163. Acesso em: 23 agosto 2019.
OMRAM, Abdel R. The Epidemiologic Transition: A Theory of the Epidemiology of Population Change. Bulletin of the World Health Organization, v. 79, n. 2, p. 509-538. Jan. 2001. Disponível em: https://www.nescon.medicina.ufmg.br/biblioteca/registro/The_epidemiologic_transition__a_theory_of_the_epidemiology_of_population_changes/44. Acesso em: 02 setembro 2019.
PAIXÃO, Alfredo Aguirre, XIMENES, Lenita da Silva Vieira, SANTOS, Eva Teixeira. Tendências temporais da mortalidade por desnutrição em idosos no estado de Mato Grosso do Sul, no período de 2002 a 2012. Revista Eletrônica Da Associação Dos Geógrafos Brasileiros Seção Três Lagoas. Três Lagoas v. 1, n. 31, 2020. Disponível em: <https://periodicos.ufms.br/index.php/RevAGB>. Acesso em: 02 ago. 2020.
PEREIRA, Ingrid Freitas da Silva, SPYRIDES, Maria Helena Constantino e ANDRADE, Lára de Melo Barbosa. Estado nutricional de idosos no Brasil: uma abordagem multinível. Cadernos de Saúde Pública. Rio de Janeiro, v. 32, n. 5. p. 1-12. Mai. 2016. DOI: https://doi.org/10.1590/0102-311X00178814. Disponível em: https://doi.org/10.1590/0102-311X00178814. Acesso em: 2 ago. 2020.
PONTES, R. J. S. et al. Transição demográfica e epidemiológica. In: MEDRONHO, R. A. et al. Epidemiologia. 2. Ed. São Paulo: Atheneu, 2009. p. 123-151.
SOARES, L. R. et al. A transição da desnutrição para a obesidade. Brazilian Journal of Surgery and Clinical Research. Ipatinga, MG, v. 5, n. 1, p. 64-68. Dez./Fev. 2014. Disponível em: <http://www.mastereditora.com.br/bjscr>. Acesso em: 12 mai. 2020.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Asklepion: Informação em Saúde
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
A revista é publicada sob a licença Creative Commons - Atribuição - Uso Não Comercial - Partilha nos Mesmos Termos 4.0 Internacional.
O trabalho publicado é considerado colaboração e, portanto, o autor não receberá qualquer remuneração para tal, bem como nada lhe será cobrado em troca para a publicação.
Os textos são de responsabilidade de seus autores.
É permitida a reprodução total ou parcial dos textos da revista, desde que citada a fonte.